6.6.2014

Raakakakkukokeiluja

Niin kuin mainitsin sivumennen alotuspostauksessa, mun uusin "villitys" on kaikki terveellinen leipominen ja kokkaaminen. Tää ei tarkota sitä, että mä laskisin neuroottisesti kaloreita ja tekisin muffinsit pelkästä vedestä, vaan että yritän löytää niitä upeita makuelämyksiä korvaamalla esim. tavallisen valkosen sokerin jollain muulla makeutusaineella. Ite oon ainakin huomannut, että jos syön edes pienenkin palan kakkua, joka on tungettu täyteen huonoja sokereita ja kovia rasvoja, niin kroppa ei toimi koko päivänä ja on todella huono olo. Ja mä kiitos haluisin nauttia siitä kakusta myös sen syömisen jälkeen, enkä potee huonoa omaa tuntoa kropan myrkyttämisestä.

Jotta nää kokeilut ei olis liian helppoja mulle, on kotona tietysti kriittinen arvon jury aka perhe, joka tuomitsee tai näyttää vihreetä valoa mun kätteni luomuksille. Tavotteena oliskin muokata reseptit niin herkullisiks, että se käy myös perheen pienimmälle, mutta niin terveelliseks, että sen jälkeen ei tartte itkee syötyjä huonoja kaloreita.

Oon seurannut netistä Kickstart nimistä ruotsalaista ohjelmaa, jonka bongasin yhden hyvän blogin kautta. Ohjelmasta myös löysin reseptin raakakakkuun ja kokeiltuani sitä nyt kerran aattelin jakaa sen myös tänne. : ) Näppäsin pari otosta myös omasta kakustani, mutta ton sivuston kakku oli selkeesti esteettisesti kauniimpi. : D

Kuva: tv3.se/kickstart

Mansikkasuklaaraakakakku

Pohja:
3dl murskattuja (esim. blenderissä) manteleita ja cashewpähkinöitä
1rkl raakakaakaojauhetta
10 taatelia

Kuorrutus:
Sekoita keskenään:
4 banaania
3 avokadoa
6rkl raakakaakaojauhetta 
6rkl kookosöljyä
2tl vaniljajauhetta
2rkl agavesiirappia

Pohjan valmistuksen jälkeen laita pohja vuokaan ja vuoka jääkaappiin kuorrutuksen valmistuksen ajaksi.
Kun kuorrutus on valmis ja kaadettu pohjan päälle, suosittelen laittamaan kakun pakastimeen, kunnes se on kovettunut. Itse laitoin kakun jääkaappiin, eikä kunnolla siellä kovettunut. Maku oli huomattavasti parempi kun pakastin kakun ja hieman lämmitin jääpalikaks kovettunutta kakkupalaa. Ens kerralla laitan kakun pakastimeen yön yli ja seuraavana päivänä jääkaappiin, jotta kakku pysyisi jähmeänä, mutta ei niin jähmeenä, että lusikka ei siihen uppoo.

Monitoimikoneessa meni helposti sekasin kuorrutuksen ainesosat, mutta suosittelen ehkä ensimmäisenä murskaamaan avokadot, jotta ne sekottuu tasasesti. (Tätä tehdessä myös huomasin miten hankalaa avokadon palottelu onkaan...) Raakakaakaojauhe ja kookosöljy (käytin kylmäpuristettua) oli mulle uusia tuttavuuksia, mutta ne löyty ihan meidän ei niin suuresta lähikaupasta, eli noita ei toivottavasti tarvitse hakea mistään erikoiskaupoista. Raakakaakaojauhe sisältää pakkauksen mukaan antioksidantteja ja luontaisia entsyymejä, joita ei ilmeisesti tavallisessa kaakaojauheessa ole, koska nää kaks jauhetta on käsitelty eritavalla valmistusprosessin aikana.

Kookosöljyn purtelo taas lupaili sisältävänsä pitkäketjuisia rasvahappoja, ja olevansa hyvä korvaaja perinteisille rasvoille. Ihmeöljy toimii myös ihon- ja hiustenhoidossa, tätä tosin en ole vielä testannut. : D
Jos ei muuta niin ainakin toi öljy tuoksuu aivan taivaalliselle, voisin nuuhkia tota purkkia vaikka koko ajan. : D
Vaniljajauheen tilalla (koska en löytänyt sitä kaupasta) käytin mantelijauhetta. Luultavasti vaniljajauhe olis tuonu kivan pienen lisävivahteen makuun, mutta toi kookos ja avokado suklaan kera toi jo aika vahvan makuelämyksen, enkä jäänyt sitä vaniljaa kaipaamaan.

Ruotsinkielinen resepti löytyy täältä, jos mulla on tullut käännösvirheitä, niin tuolta voi kukin omalla ruotsin osaamisellaan käydä tsekkaamassa oikeet suomennokset. : D 

Mulla on nyt kokeilussa ollut pari muutakin kakkua, ne ei tosi ole raakakakkuja, mutta niiden ohjeita haluisin vähän fiksata vielä, jotta maku olisi täyteläisempi. Niistä reseptiä sitten, kun koostumus miellyttää myös kotipuolen juryn jäseniä. ; )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti